Στον τρίτο κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με την Ε΄ τάξη του σχολείου η κυρία Σπυροπούλου Νικολίτσα  θα ασχοληθεί με τη θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ:Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη » με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων «Όλοι μαζί μπορούμε»!

Στο 1ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «Προσεγγίζοντας την έννοια του εθελοντισμού» οι δεξιότητες που θα καλλιεργηθούν είναι οι :

  • Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα (4cs). Επικοινωνία Συνεργασία, Κριτική σκέψη, δημιουργικότητα
  • Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης, ενσυναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας

και οι στόχοι του εργαστηρίου είναι:

  • Κατανόηση των εννοιών του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και της στενής σύνδεσής τους με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη,
  • Η καλλιέργεια στάσεων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης κοινωνικής συμμετοχής και της συνειδητής ανάληψης πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες δράσεις, ώστε οι μαθητές να «νοιάζονται και να δρουν».

Αρχικά οι μαθητές σκέφτηκαν ποιες είναι οι πιο σημαντικές έννοιες για τη ζωή τους και τις γράψαμε στον πίνακα χρησιμοποιώντας την τεχνική της ιδεοθύελλας και διαδικτυακά με τη χρήση του Word art όπως θα δείτε παρακάτω.

Στη συνέχεια οι μαθητές κλήθηκαν να επικαλεστούν τις προσωπικές τους αξίες και να βρεθούν αντιμέτωποι με διλημματικές καταστάσεις της καθημερινότητας. Έπρεπε να πάρουν θέση και απόφαση για το πώς θα δράσουν στηριζόμενοι στις αξίες και τα βιώματά τους.

« Το παράδειγμα του βάζου»

Τι καλύτερο από την ζωντανή παρομοίωση μιας έννοιας με απτά αντικείμενα , που θα περάσουν ένα μήνυμα στα παιδιά. Ο κόσμος παρομοιάστηκε με άδειο βάζο και οι άνθρωποι που κατοικούν σ’ αυτόν με λουλούδια. Ο κόσμος, όπως και το βάζο , θα είναι εκεί..θα υπάρχει…Θα είναι όμως άδειος και κενός χωρίς ανθρώπους μέσα σε αυτόν που νοιάζονται, προσφέρουν και δρουν ανιδιοτελώς. Δείτε όμως πόσο πιο όμορφο έγινε το βάζο (άρα και ο κόσμος) καθώς ο κάθε μαθητής τοποθετούσε το δικό του λουλούδι μέσα σε αυτό, παραθέτοντας ταυτόχρονα και μια εθελοντική δράση που θα ήθελε να επιτελέσει στο μέλλον! Ένας κόσμος ανθισμένος, με όμορφους ανθρώπους γεμάτους εσωτερική ομορφιά και ενσυναίσθηση!

« Το άδειο κουτί»

Η δασκάλα παρουσίασε στους μαθητές ένα άδειο κουτί. Την προηγούμενη μέρα είχε ζητήσει τα παιδιά να φέρουν στο σχολείο παλιά παιχνίδια , με τα οποία δεν έπαιζαν πια. Το κουτί περνούσε μπροστά από κάθε μαθητή και αφού μας εξηγούσε αν το παιχνίδι ήταν σημαντικό για εκείνον, η δασκάλα ζητούσε να της το χαρίσει βάζοντάς το μέσα στο άδειο κουτί. Μετά από ένα ολοκληρωμένο κύκλο το κουτί γέμισε και σφράγισε! Η δασκάλα τοποθέτησε πάνω ένα μαγικό αστέρι και πολλά παιδικά χαμόγελα σε σχέδια. Στο τέλος ανακοίνωσε ότι θα γίνει δωρεά του κουτιού σε κάποιο ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά χωρίς οικογένεια!

«Δείξε μου το δρόμο και θα τον βρω»

Τα παιδιά σε ζευγάρια έγιναν ο «βοηθός» και ο «τυφλός». Το παιδί σε ρόλο «τυφλού» ήταν με κλειστά μάτια και ο «βοηθός του» τον βοηθούσε να κινηθεί με ασφάλεια στο χώρο. Τον ακουμπούσε απαλά στον ώμο και όταν έβλεπε ότι κινδυνεύει, τον βοηθούσε(χωρίς ομιλία-με άγγιγμα μόνο) να βρει το δρόμο του.

Όταν ο «τυφλός» ένιωσε ασφάλεια στη διαδρομή του, ο «οδηγός του» τον άφησε ελεύθερο να κινηθεί, χωρίς να τον ακουμπάει.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΥΤΗΣ: να καταλάβουν τα παιδιά με βιωματικό τρόπο την πράξη εθελοντισμού ως κινητήρια δύναμη και ως πράξη ευθύνης σε περιπτώσεις όπου κάποιος συνάνθρωπός μας, έχει μεγάλη ανάγκη υποστήριξης-βοήθειας.   

Στο τέλος συμπλήρωσαν όλοι το φύλλο εργασίας για το πώς ένιωσαν και έγινε συζήτηση στην ομάδα.

« Κατασκευή κολλάζ»  

Οι μαθητές σε ομάδες ανέλαβαν μια μορφή εθελοντισμού και την ζωγράφισαν πάνω σε ένα κομμάτι πάζλ, γράφοντας παράλληλα και ανάλογο κείμενο. Όλα τα κομμάτια του παζλ ενώθηκαν σε μια ενιαία κατασκευή πάνω σε χαρτί του μέτρου.

Στόχος των σχολείων σήμερα είναι η άμεση σύνδεση με την κοινωνία. Εκεί άλλωστε στοχεύουν και αρκετοί άξονες της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Απώτερος στόχος είναι να εισάγουμε τους μαθητές σε μια από τις θεματικές των Παγκόσμιων Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και να τους ευαισθητοποιήσουμε με όραμα να διαμορφώσουμε τους ενεργούς Πολίτες του Αύριο, οι οποίοι θα αναλάβουν δράση για τη μεγάλη αλλαγή στον πλανήτη μας.

Ευχόμαστε να τα καταφέρουμε! Το σήμερα μοιάζει δύσκολο αλλά το αύριο μπορεί να γίνει ομορφότερο! Είναι στο χέρι όλων μας!

«Ο εθελοντισμός…πάει σχολείο!»